125 حقیقت شگفت انگیز در مورد فضا - قسمت دوم

اگر چه جهانی كه ما در آن زندگی می كنیم آكنده از رازهای شگفت انگیز است، اما همه این رازها دیگر سر به مهر نیستند. چرا كه بشر با كنكاش و جستجو به حقیقت بسیاری از آنان پی برده است.در این مجموعه پنج قسمتی ما سعی خواهیم كرد ۱۲۵ مورد از واقعیت‌های مربوط به سیارات، ستارگان، فضا و فضانوردی را به شكلی مصور و مستند برای شما ارائه كنیم.

 
در بخش اول این مطلب ۲۵ مورد از این حقایق شگفت انگیز را بر شمردیم. حال نوبت به لیست ۲۵ تایی دوم است.
 

 

 
 

۲۶- دوبار در مدار گردشی عطارد به دور خورشید، این سیاره آنقدر به خورشید نزدیك می گردد كه سرعت آن بسیار زیاد می شود به طوری كه بر روی سطح آن به نظر می رسد كه خورشید در آسمان به طرف عقب حركت می كند.

 

۲۷- نیکلاس کوپرنیک  اولین ستاره‌شناسی بود که بیان داشت خورشید مرکز است و این زمین است که به دور خورشید در حال گردش است.

 

۲۸- ایده اولیه گردش زمین به دور خورشید نه از مشاهده آسمان شب، بلکه از مطالعه نوشتار پیشینیان به ذهن نیکلاس کوپرنیک رسید.

نیكلاس كوپرنیك، دانشمند شهیر لهستانی

 

۲۹- با گردش زمین، ۲۳ ساعت و ۵۶ دقیقه و ۴ ثانیه و ۹ صدم ثانیه طول می كشد كه ستارگان به جای قبلی خود در آسمان بازگردند. به این زمان، زمان نجومی اطلاق می شود.

 

۳۰- زمانی نیل آرمسترانگ برای اولین بار بر روی ماه قدم نهاد این عبارت معروف را به زبان آورد که «این گامی کوچک برای یک انسان و جهشی بزرگ برای بشریت است».

نیل آرمسترانگ بر روی سطح ماه

 

۳۱- فضانوردان تاكنون ۳۸۰ كیلوگرم سنگ از ماه به زمین آورده‌اند.

یك سنگ بازالتی كه از ماه به زمین آورده شده.

 

۳۲- پس از فرود بر روی ماه، آیینه‌ای در سطح آن قرار داده شد كه با انعكاس لیزر، فاصله ماه از زمین با دقت بسیار زیادی اندازه‌گیری شد.

 

۳۳- ستارگان همه صور فلکی با حروف الفبای یونانی نامگذاری شده‌اند.

 

۳۴- در یونان باستان، ستاره ای كه در هر صورت فلکی بیشترین قدر ظاهری را دارد به نام آلفا، بعدی به نام بتا و همین طور تا اتمام ستارگان آن صورت فلکی نامگذاری می شده است.

ستاره آلفای صورت فلکی قنطورس (centauri) که در حقیقت یك ستاره دو‌تایی است، در سمت چپ قابل مشاهده است.

 

۳۵- فاصله از سیارات با استفاده از زمان لازم جهت رفت و برگشت امواج رادار از زمین به سیاره و بالعكس اندازه‌گیری می شود.

 

۳۶- برای فضاپیماها دو لایه پوسته بیرونی طراحی می شود تا از صدمات حاصل از برخورد اجسام فضایی به آنان تا حد ممكن اجتناب گردد.

 

۳۷- فضاپیماهای سرنشین‌دار سیستم‌هایی دارند كه اكسیژن را با نیتروژن تركیب كرده و هوایی متناسب با هوای زمینی برای سرنشینان آن تامین می كند.

 

۳۸- توالت‌ها در فضاپیماها باید به گونه‌ای طراحی شود كه در شرایط بی وزنی نیز كار كنند. برای همین، این دستگاه‌ها مكنده‌هایی دارند كه مدفوع را جذب می كنند. در گام بعد، فضولات انسانی خشك شده و در فضا رها می شود ولی آب موجود در آن جهت استفاده‌های آتی ذخیره می گردد.

توالتی در ایستگاه فضایی بین‌المللی

 

۳۹- دنباله‌ی دنباله‌‌دارها هنگامی پدیدار می شوند كه آن دنباله‌دار به خورشید نزدیك شده و شروع به ذوب شدن می كند. گاز حاصله از این فرآیند توسط
بادهای خورشیدی
 تا میلیون‌ها كیلومتر امتداد می یابد. درخشان بودن این گازها به سبب جذب و انعكاس نور خورشید رخ می دهد.

 

۴۰- دنباله‌دار شومیكر – لوی 9 در ماه جولای سال ۱۹۹۴ با مشتری برخورد كرد. این برخورد نخستین مشاهده مستقیم یک برخورد خارج از سیاره زمین در سامانه خورشیدی و بزرگترین برخورد مشاهده شده توسط بشر بود.

برخورد دنباله‌دار شومیكر – لوی ۹ با سطح مشتری

 

۴۱- ستاره‌غول ستارگانی هستند كه تمامی هیدروژن خود را سوزانده‌اند. در این ستارگان تركیب اتم‌های هلیوم با یكدیگر و تبدیل آن‌ها به اتم كربن صورت می گیرد.

مقایسه خورشید با یك غول قرمز، هر چه اندازه بزرگتر می شود دما كاهش می یابد

 

۴۲- صورت فلكی ماكیان یكی از بزرگترین ستارگان عالم شناخته‌شده را در خود جای داده است. ابرغول موجود در این صورت فلكی یك میلیون بار از خورشید بزرگتر است.

عكسی از صورت فلكی ماكیان كه توسط تلسكوپ هابل گرفته شده.

 

۴۳- اورانوس توسط ویلیام هرشل كشف شد. او در ابتدا قصد داشت این سیاره را به خاطر علاقه به پادشاه جورج سوم ، «ستاره جورج» نامگذاری كند، اما در آخر نام اورانوس برای این سیاره برگزیده شد.

 

۴۴- اولین موشك‌ها نزدیك چند هزار سال پیش توسط چینیان ساخته شده بود.

 

۴۵- اولین موشك با سوخت مایع توسط رابرت گدارد در سال ۱۹۲۶ ساخته شد.

 

۴۶- در حال حاضر سالانه بیش از ۱۰۰ قمر مصنوعی (ماهواره) به فضا فرستاده می شود كه تعدادی از آنان تلسكوپ‌های فضایی هستند.

تلسكوپ فضایی هابل یكی از بزرگترین دستاوردهای علم بشر

 

۴۷- هر چه مدار گردش ماهواره پایین‌تر باشد، سرعت گردش آن بیشتر خواهد بود. اغلب ماهواره‌ها در ارتفاعی پایین، حدود ۳۰۰ كیلومتری از سطح زمین در حال پرواز هستند.

 

۴۸- هیپاركوس اولین ستاره‌شناسی بود كه سعی داشت بفهمد فاصله خورشید از زمین به چه میزان است.

 

۴۹- سرخ بودن مریخ به علت وجود آهن اكسیده شده (زنگ زده) در خاك آن است.

 

۵۰- آتشفشان مریخی كوه المپوس بزرگترین آتشفشان در منظومه شمسی است. مساحت آن به اندازه ایرلند و ارتفاع آن سه برابر كوه اورست می باشد.

كوه المپوس (كوه سمت چپ) در مریخ كه عظمت آن در این تصویر قابل مشاهده است.

 

آیا شما می توانید این لیست را افزایش دهید و حقایقی را كه می دانید با ما و سایر علاقمندان در میان بگذارید؟

 

(چنانكه دیدید بسیاری از اصطلاحات تخصصی به صفحات ویكیپدیای فارسی ارجاع داده شده است تا همه علاقمندان بتوانند ضمن مراجعه، اطلاعات خود را افزایش دهند. لذا از تمامی اشخاصی كه برای تهیه این صفحات زحمت كشیده اند، صمیمانه قدردانی ‌می شود.)





تاريخ : پنج شنبه 27 تير 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |